Nejrůznější druhy másel a olejů jsou u nás v kuchyni typickými pomocníky při vaření. Ale jaké máme druhy? Nejběžnější je v současné době nejspíše řepkový a slunečnicový, a to ani ne tak pro své vlastnosti (i když ty jsou pro běžné vaření dostatečné) jako pro svou nízkou cenu. Avšak nejsou ani zdaleka jediné.
Z těch luxusnějších je známý olivový olej. Ten se nepoužívá ke smažení, nýbrž pouze na ochucení například salátů, i když smažit s ním samozřejmě lze. Obvykle se to však nedělá, neboť se tím ztratí jeho typická chuť a jeho cena je tak vysoká, že mnoho lidí mnohem raději používá levnější typ.
Ovšem nejsou ani zdaleka jediné. Na náš trh se začínají pomalu dostávat i další. Jedním z nich je například panenský kokosový olej https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/, což je vylisovaný a zpracovaný olej z kokosu. Ten je však poměrně drahý a u nás ne příliš oblíbený.
Je to především pro to, že se jedná i prakticky celosvětově o nový výrobek a nevíme, co si s ním počít, či spíše jak jej v kuchyni nejlépe použít. Zatím se užívá, podobně jako ten olivový, do salátů, kterým dodává typickou chuť s příchutí tropů.
Faktem je, že to není jediný důvod. Tím dalším je cena. Ta je tak velká, že jej na rozdíl například od toho olivového najdeme pouze ve specializovaných obchodech. V běžných řetězcích, a to i těch velkých, jej uvidíme málokdy. Důvodem je samozřejmě to, že by si jej kupovalo málo lidí, a obchody nebudou utrácet za produkty, které by jim jen ležely v regále, než by jejich doba spotřeby pominula a oni byli nuceni je vyhodit.
Proč je však jeho cena tak vysoká? Na vině je poměrně nízká výtěžnost. Kokosový ořech je poměrně suchý a obsahuje jen menší množství oleje. Na naplnění jedné láhve jich tedy musí být použito větší množství, což není nic levného.
Pokud vás však zaujal, rozhodně se jej nebojte koupit a vyzkoušet. Určitě budete jeho chutí překvapeni.