Koření, které se běžně používá v kuchyni, tak má nejen přednost, že pokrmy pěkně zbarví, ale dá jim skutečně delikatesní chuť. Jeho další předností jsou léčivé účinky. Jedná se totiž o kořen kurkumovníku dlouhého a ten obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Ovšem tou jedničkou a nejvýznamnější je kurkumin. Pokud se zaměříme na kuchyni, tak kurkuma má krásně žlutou barvu, která působí jako přírodní barvivo, což se přirozeně hodí, když chceme pokrm zvýraznit do žlutějšího zbarvení. Poté se hodí do míchaných vajíček, restované zeleniny, do polévek nebo různých omáček či masových specialit.
Léčivá surovina
Vzhledem k tomu, že se nejedná jen tak o nějaké koření, ale rovnou o poklad, který má léčebné účinky, tak si ji lze zakoupit i v jiné podobě, než ji známe v klasické sypané. Například Kurkuma Naklíčeno má podobu tobolek https://www.heureka.cz/%3Fh%255Bfraze%255D%3Drevalid%2B30%2Btobolek a to je velmi výhodné pro ty, kdo by nějakým způsobem nepozřel zlatavý prášek. Také si ji lze zakoupit v kombinaci dalším přírodním pokladem. Vše prospívá našemu organismu. Předně je skvělá na udržení stabilní hladiny cukru v krvi, snižuje inzulinovou hladinu cukru v krvi. Dokonce může pomoci i v tom, že jedince ochrání rovnou před cukrovkou. Ten kdo ovšem se již léčí, tak by měl konzumaci kurkumy rozhodně projednat se svým ošetřujícím lékařem.
S čím si poradí?
Působí protizánětlivě – kurkumin je velice účinný a bojuje proti zánětům, stejně jako léky, jen s tím rozdílem, že bez vedlejších účinků. Potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí zánětlivé procesy.
Zlepšuje trávení – pomáhá k produkci žluči a tím zlepšuje trávení a snižuje příznaky nadýmání a plynatosti, to ovšem spíše bude mít účinek jako prevence, když je člověk zdravý. Kdo má nemocný žlučník, tak by spíše tento proces neměl pokoušet. Nicméně skvěle si poradí s bakteriemi salmonelózy.
Dají se jí přirozeně přičíst další velké zásluhy, ale pokud bychom chtěli tyto účinky vidět v praxi, museli bychom jíst poměrně dost velké množství, což by ne každému prospělo. Díky kapslím to jde ale úplně skvěle a snáší je i jedinci s citlivým zažíváním.